Maatwerk softwareontwikkeling vs. low code. De belangrijkste verschillen.

LEES

Low Code vs. Maatwerk: Softwareontwikkeling

Bij traditionele softwareontwikkeling werkt het proces net als het bouwen van een aangepast huis. De klant overlegt eerst met de architect hoe het huis eruit moet komen te zien, wat er allemaal in moet en wat de specifieke wensen zijn. Zodra beide partijen het eens zijn over de blauwdruk van het huis, gaat de aannemer aan het werk om de blauwdruk werkelijkheid te maken. Als het huis klaar is gaat het proces naar de testfase om er zeker van te zijn dat het huis voldoet aan alle wensen.

De eindklant speelt geen directe rol in het ontwikkelingsproces. Dit betekent dat tegen de tijd er een deel van de software klaar is, de gebruiker er doorheen moet navigeren om het te testen, net zoals een huiseigenaar het ontwerp te zien krijgt. De fundering staat; kleine veranderingen kunnen nog worden aangebracht, maar de basis staat.

Deze aanpak is vooral waardevol voor bedrijven die hun werknemers niet willen of nodig hebben om hun tijd te besteden aan het ontwikkelen van bedrijfsapplicaties. Het kan ook een goede aanpak zijn als een bedrijf zijn hele bedrijfsproces moet herstructureren of bestaande processen wilt verbeteren.

Bij low-code platforms is het ontwikkelproces omgedraaid; de eindgebruiker is ook de ontwikkelaar. Het proces werkt net als het bouwen van een prefab woning. Je hebt als bouwer nog wel kennis nodig van het bouwproces, het is alleen een stuk eenvoudiger geworden. Binnen een low-code platform kunnen gebruikers software bouwen met behulp van een zogeheten drag & drop. Het is enkel een misverstand dat iedereen zomaar bedrijfsapplicaties kan maken binnen een low-code platform, het gevaar is dat werknemers zonder de benodigde kennis een applicatie ontwikkelen die technisch niet goed in elkaar zit. Daarnaast loop je snel tegen limitaties aan als er complexe functionaliteiten gebouw moeten worden of wanneer het design belangrijk is.

Low-code platforms zijn immers zeer interessant als er werknemers zijn die er kennis van hebben en op die manier in staat zijn om als eindgebruiker bedrijfsprocessen te optimaliseren.

Voor bedrijven met beperkte IT- of ontwikkelingsmiddelen, of bedrijven met een beperkt budget, biedt het een praktische oplossing om snel en budgetvriendelijk werkprocessen te digitaliseren.

Low Code vs. Maatwerk: Tijd

Maatwerk softwareontwikkeling kan tussen de 2 en 6 maanden duren om een MVP (minimal viable product) te ontwikkelen. De tijdlijn kan veranderen, afhankelijk van de vereisten van het bedrijf en het aantal ontwikkelaars. Om de huis analogie te gebruiken, een uniek ontworpen huis kost meer tijd om te bouwen dan een standaard prefab woning. Toch zie je dat de technologieën voor maatwerk ontwikkeling zich ook snel ontwikkelen, waardoor het ontwikkelproces ook steeds korter wordt.

Low-code oplossingen zijn ‘’build-as-you-go’’. Om te bouwen heb je geen development team nodig, je kan zelf gaan bouwen mits je de juiste kennis hebt. Dit is dan ook een van de grootste verschillen tussen low-code en maatwerk softwareontwikkeling: de low-code platforms zijn gelijk beschikbaar bij aankoop, terwijl maatwerksoftware moet worden gebouwd voordat deze gebruikt kan worden.

Voor low-code oplossingen waarvoor geen externe ontwikkelaar nodig is, kunnen aanpassingen enkele dagen tot enkele weken duren. Deze verkorte ontwikkelingsfase is het resultaat van het bouwen in een bestaand platform in plaats van vanaf het begin code schrijven.

Een trend binnen maatwerk softwareontwikkeling is dat onderdelen van het ontwikkelproces ook steeds vaker vervangen worden door low-code of no-code elementen. Lees hier welke technologische stack wij gebruiken om het ontwikkelproces te verkorten.

Low Code vs. Maatwerk: Kosten

Op maat gemaakte software kan aardig prijzig worden. De meeste softwareprojecten kosten tussen de 15.000 en 60.000 euro. Je kan in dit artikel lezen wat de gemiddelde kosten zijn voor maatwerk softwareontwikkeling. De kosten zullen natuurlijk veranderen afhankelijk van de omvang van het project en de behoeften van het bedrijf; een enterprise-class software voor 500 gebruikers zal niet hetzelfde prijskaartje hebben als een product voor een klein bedrijf met minder functies voor een bedrijf van vijf man. Voor bedrijven die speciale wensen en behoeften hebben en niet geholpen zijn met een low-code kan de investering zeker interessant zijn.

Low-code platforms hebben een ander prijsmodel. Je betaald vaak een maandelijks of jaarlijks bedrag per gebruiker. De kosten verschillen erg per platform maar ook per toepassing. Prijzen starten al vanaf 25 euro per maand en kunnen oplopen naar 10.000 euro of meer per maand voor enterprise abonnementen.

Het voordeel van een op maat gemaakte applicatie is dat bedrijven een toegewijd ontwikkelingsteam krijgen dat aan hun technologische behoeften werkt. Met een low-code oplossing moeten kleinere bedrijven mogelijk een extern ontwikkelingsteam inhuren voor de ontwikkeling of ondersteuning die het platform goed kent.

Low Code vs. Maatwerk: Onderhoud

De software is compleet, maar nooit helemaal af. Er zullen altijd updates of veranderingen zijn naarmate de bedrijfsdoelstellingen en processen veranderen. Met maatwerk software is voor deze wijzigingen een intern of extern ontwikkelteam nodig om wijzigingen door te voeren. Het voordeel is dat de software eigendom is van het bedrijf en ook alles zelf kan bepalen.

Low-code platforms zijn doorgaans een aPaaS (application platform as a service), dit houdt in dat ze worden beheerd en onderhouden door het bedrijf dat eigenaar is van de software (vergelijkbaar met Microsoft met Office 365 en Teams). Voor kleinere bedrijven is dit voordelig.

Conclusie

Maatwerk softwareoplossingen en low-code oplossingen hebben beide hun eigen voordelen. De voordelen van elk zijn grotendeels afhankelijk van wat het bedrijf dat de software gebruikt nodig heeft, evenals de infrastructuur van het bedrijf. Een bedrijf met 500 gebruikers in een niche met een behoefte aan complexe, op maat gemaakt software, kan het de moeite waard vinden om hun eigen software te ontwikkelen. Daarentegen kan een bedrijf dat aangepaste maar relatief normale bedrijfsapplicaties nodig heeft (CRM, onkostenregistratie, urenregistratie en documentatie) een low-code platform geschikter vinden.

Diego GMAIL-min.png

Direct contact opnemen? Bel dan met Diego Smits.

Contact

Bezoekadres Maagdenburgstraat 14 7421 ZC Deventer Nederland

Factuuradres Hoefsmid 3, 3263CC Oud-Beijerland Nederland

Support 068 295 26 82 Algemeen 057 024 40 57