De kosten voor maatwerk softwareontwikkeling: Wat andere organisaties je niet vertellen.

LEES

De moderne, klantgerichte technologische wereld dwingt bedrijven om op maat gemaakte oplossingen te bouwen om aan de specifieke behoeften van hun gebruikers te voldoen. Steeds meer bedrijven geven er de voorkeur aan om oplossingen op maat te ontwikkelen in plaats van kant-en-klare oplossingen om een concurrentievoordeel te behalen en klanten te winnen. Ondanks de hogere kosten voor software ontwikkeling van aangepaste platforms, erkennen bedrijven de voordelen van het hebben van een tool die is afgestemd op hun behoeften. Wat komt er kijken bij het effectief inschatten van software ontwikkelkosten en een slimme projectplanning? In dit artikel onderzoeken we de gemiddelde kosten van softwareontwikkeling en proberen we de aspecten aan te wijzen die het prijskaartje verhogen.

Gemiddelde kosten: op soort

Laten we, voordat we ingaan op de concrete factoren die van invloed zijn op de software ontwikkelingskosten, eens kijken naar de typische kenmerken van de meest voorkomende soorten maatwerk softwareoplossingen en hoeveel het kost om deze oplossingen te ontwikkelen.

Content Management Systems (CMS)

Sommige bedrijven kiezen ervoor om een aangepast CMS te bouwen om aan de specifieke behoeften van hun gebruikers te voldoen. CMS dient als een hulpmiddel om content te maken en bij te werken, bijvoorbeeld blogs, persberichten en zelfs video's. Hoewel je eenvoudig een kant-en-klare oplossing zoals WordPress of Magento kunt gebruiken, kan het nuttig zijn om met een aangepaste tool te werken. Ongeacht de aanpasbaarheid van moderne CMS-platformen, een op maat gemaakte CMS is veel meer uitbreidbaar en zelfs winstgevend als je van te voren weet dat je een modulair systeem nodig hebt. Een maatwerk CMS is voornamelijk interessant als je aangepaste functies binnen je website of platform wilt hebben, het is minder interessant als je een statische website wilt bouwen zonder aangepaste functionaliteiten.

Kosten voor de ontwikkeling van CMS-software: van €15.000 tot €40.000 voor een basisplatform met ontwerp, een paar aangepaste functies, configuratie, enzovoort.

Customer Relationship Management Systems (CRM Systems)

CRM-systemen bevatten verschillende tools waarmee bedrijven hun klanten kunnen bijhouden, potentiële klanten kunnen registreren en leveranciers- en partnerrelaties kunnen beheren. Er zijn honderden CRM-systemen op de markt, van complex tot eenvoudig en basic. Bedrijven met een unieke managementbenadering of doelgroepen kunnen echter baat hebben bij een aangepast CRM-platform. Bovendien hebben CRM-systemen meestal een schaalbare prijsstructuur waardoor ze een behoorlijke investering zijn voor een groot bedrijf. In dit geval kan het creëren van een op maat gemaakte tool niet alleen een software oplossing opleveren die perfect past bij de behoeften en vereisten, maar ook geld kan besparen.

Kosten voor ontwikkeling van CRM-software: gemiddeld €50.000 voor een platform met een basisset functies, plus een paar op maat gemaakte functies. Grote en complexe CRM-oplossingen zoals Hubspot, Salesforce, Freshsales, etc. kunnen oplopen tot €500.000+.

Enterprise Resource Planning Systems (ERP-systeem)

ERP-systemen zijn gebouwd om bedrijven te helpen bij het beheren van hun dagelijkse activiteiten, zoals boekhouding, compliance, supply chain, projectbeheer, inkoop, enz. Een klein bedrijf kan het zich veroorloven om een ​​kant-en-klare oplossing te gebruiken, maar naarmate bedrijven groeien, neemt het aantal dagelijkse taken toe. Tegelijkertijd geldt dat hoe eerder een bedrijf investeert in een op maat gemaakte ERP-oplossing en begint met het gebruik van een systeem dat speciaal is afgestemd op de zakelijke behoeften, hoe sneller de voordelen behaalt zullen woren. Het hebben van een aangepaste ERP-tool is gunstig voor elk groeiend bedrijf, vooral in minder verzadigde sectoren.

Kosten voor de ontwikkeling van een ERP-systeem: vanaf €100.000 en meer, afhankelijk van het aantal functies en de grootte van het bedrijf. De enorme hoeveelheid gegevens in grote ondernemingen vereist meer geavanceerde functies voor ERP-oplossingen. Op deze manier kunnen de kosten van een ERP-systeem oplopen tot €150.000 - €500.000.

Supply Chain Management

Supply chain management (SCM) is een complex bedrijfsproces waarbij veel actoren betrokken zijn, zoals leveranciers, verkopers, detailhandelaren, distributeurs, producenten en klanten. Het proces begint met grondstoffen en volgt deze helemaal tot de eindconsument het eindproduct koopt. SCM-software is gemaakt om supply chain-processen te optimaliseren en te automatiseren om de prestaties te verbeteren en uiteindelijk de omzet te verhogen.

Kosten voor SCM-systeem: vanaf €50.000 tot €300.000, en meer voor complexere oplossingen.

SaaS (software as a service)

Software as a service krijgt de laatste jaren merkbaar meer aandacht. SaaS apps kunnen worden gebruikt in ruil voor een maandelijkse of jaarlijkse vergoeding en zijn toegankelijk vanaf elk apparaat. Meestal worden dit soort apps in de cloud gehost en bieden ze een hoog niveau van beveiliging en gemak voor eindgebruikers. SaaS werkt voor verschillende industrieën en bedrijven, daarom is het vrij moeilijk om de gemiddelde ontwikkelingskosten in te schatten.

Ontwikkelingskosten voor SaaS-software: van €50.000 tot €500.000, en zelfs meer voor complexe SaaS-producten.

Kosten ontwikkeling van bekende SaaS bedrijven (MVP) Uber €300.000 - €500.000 Tinder €50.000 - €80.000 TikTok €150.000 - €300.000 Slack €350.000 - €500.000 Zoom €400.000 - €450.000

Gemiddelde kosten: bedrijfsgrootte

De gemiddelde kosten voor softwareontwikkeling variëren ook van kleine en middelgrote bedrijven tot grote bedrijven. Kortom, we splitsen alle bedrijven op in drie categorieën: startups, MKB en grote ondernemingen. Afhankelijk van de grootte van het bedrijf, heb je een overeenkomstig aantal functies, bepaalde schaalbaarheid statistieken, functie complexiteit en andere kenmerken nodig. Hieronder worden de kosten voor softwareontwikkeling uitgesplitst en kijken we wat je betaalt voor een kleine, middelgrote of grote toepassing.

Startups

Startups zijn bedrijven die net hun bedrijf openen en producten lanceren, het kan zeer voordelig zijn om meteen een aangepaste oplossing te creëren. Door een op maat gemaakte oplossing te bouwen die inspeelt op de specifieke behoeften van het bedrijf en klanten, kan je de software naadloos laten aansluiten op de bedrijfsvoering. Kant-en-klare tools kunnen sommige essentiële diensten die je branche nodig heeft niet leveren en stoten klanten vanaf het begin af.

Basisversies van apps worden meestal MVP's, Minimum Viable Products genoemd. Als startup kun je een kleine app maken met alleen essentiële functies in slechts 2 maanden. De prijs voor zo'n app is afhankelijk van de locatie en de gemiddelde tarieven in jouw regio. Gemiddeld zouden de kosten voor softwareontwikkeling tussen de €30.000 en €45.000 euro liggen.

Midden- en kleinbedrijf

Om het bedrijf naar een hoger niveau te tillen, zou je als mkb een oplossing op maat kunnen bouwen om dagelijkse taken te automatiseren en interne processen te stroomlijnen. Bovendien vereist een groeiend bedrijf altijd schaalbare software te hebben.

Een gemiddelde schatting van de softwareontwikkeling tijd voor een middelgrote app zou tussen 4-6 maanden. Gemiddeld, liggen de softwareontwikkeling kosten tussen €40.000 en €100.000 euro.

Grote bedrijven

Grote bedrijven voeren meestal miljoenen operaties uit en bieden werk aan duizenden mensen. Voor een interne toepassing hebben dergelijke ondernemingen beslist grootte aangepaste tools nodig om hun dagelijkse taken te beheren. Grote bedrijven worden geconfronteerd met grotere beveiligingsrisico's omdat ze een zeer aantrekkelijk doelwit worden voor hackers. Op maat gemaakte oplossingen worden specifiek op maat gemaakt om je gegevens te beschermen en ervoor te zorgen dat er geen ernstige inbreuken plaatsvinden. Dergelijke softwareoplossingen moeten voldoen aan de wetgeving inzake gegevensbescherming, zoals de AVG, om een soepele werking te garanderen.

Grootschalige applicaties hebben meer dan 6 maanden nodig om te ontwikkelen en kosten meer dan 100.000 of zelfs meer dan 500.000 euro.

invloedsfactoren op de kosten

In deze sectie zullen we ons concentreren op de vijf belangrijkste factoren die van invloed zijn op de uiteindelijke prijs voor softwareontwikkeling. We hebben het onderwerp al aangeroerd, maar hebben ons gericht op de aangepaste softwaretypes en de bedrijfsgrootte. Hoewel beide aspecten van invloed zijn op het prijskaartje, zijn er een paar factoren die het budget nog meer bepalen.

Software complexiteit

Het zal je niet verbazen dat de kosten van softwareontwikkeling direct samenhangen met de complexiteit van de applicatie. Bij dit aspect komen verschillende zaken kijken, zoals het aantal features, de complexiteit van features en de mate van maatwerk. Het is duidelijk dat hoe meer functies je wilt toevoegen, hoe hoger het prijskaartje wordt. Maar hoe zit het met complexiteit? Hoe bereken je de kosten om software te ontwikkelen op basis van complexiteit?

Laten we een eenvoudig voorbeeld bekijken: voor een aanmelding kunt u een basisregistratiefunctie voor e-mail implementeren (6 uur) of een integratie van sociale media toevoegen waarmee gebruikers zich onmiddellijk kunnen aanmelden met hun account (extra 6 uur). Dat laatste wordt complexer en dus duurder, maar is ook beter voor de gebruikerservaring. Het aantal functies en complexiteit van de toekomstige app moet worden vastgesteld tijdens de inventarisatiefase. Zonder de markt en doelgroep te kennen, zal het erg moeilijk en onproductief zijn om vast te stellen welke functies belangrijk zijn.

Platformen

Kortom, voor een mobiele oplossing heb je twee opties als het gaat om platformkeuze: native en cross-platform. Zonder al te veel in te gaan op technische details, levert native app-ontwikkeling één app voor één platform (iOS of Android), terwijl de platform overschrijdende aanpak bedrijven in staat stelt om een ​​app voor twee platforms tegelijk te maken, met behulp van één broncode basis.

Het addertje onder het gras is dat de ontwikkeling van native apps duurder is, omdat je twee codebases moet schrijven. Native apps laten echter een hogere snelheid, betere prestaties en een uitstekende UX zien.

De cross-platform ontwikkelingsaanpak is merkbaar goedkoper. Tegelijkertijd lijden de statistieken, zoals UX, prestaties en snelheid er meestal onder. Er zijn een paar trucjes om platformonafhankelijke apps te ontwikkelen en ook om hoge prestaties en snelheid te behouden.

Als je ook een webapplicatie wilt maken, is de platformkeuze minder belangrijk omdat de meeste web ontwikkeltalen zoals JavaScript of PHP platform onafhankelijk zijn. Met andere woorden, je kunt een web-app maken die werkt, ongeacht het systeem: Windows, Linux of macOS.

UI / UX Design

Hoewel het misschien niet klinkt als het duurste item op de lijst, kan UI/UX-ontwerp behoorlijk prijzig zijn. Vooral tegenwoordig realiseren mensen zich het potentieel van geweldige UX en de wonderen die het kan doen voor een applicaite. Een slecht UX-ontwerp is de reden voor frequente app-verlatingen en lage betrokkenheid.

UI/UX-ontwerp omvat alles van knoppen, kleuren, pictogrammen, enz., evenals de navigatie zelf en hoe gemakkelijk en aangenaam het is om de applicatie te gebruiken. Tegenwoordig streven bedrijven er ook naar om inclusief te zijn en hun producten toegankelijk te maken voor slechtzienden en slechthorenden. De intensiteit en complexiteit van UI-elementen en het tarief van een ontwerper hebben een drastische invloed op de software ontwikkelingskosten.

ProfitFlow werkt veel met material UI, dit zijn design componenten die al bestaan en bewezen zijn volgens de richtlijnen van Google. Hiermee kunnen de kosten van UI en UX drastisch verminderd worden en het ontwikkelprocess versnellen.

Back-end infrastructuur en verbonden API's

Naast de frontend, waarbij UI/UX design belangrijk is, moet de backend voor de applicatie ontwikkeld worden. Hoe groter de app, hoe meer complexe processen nodig zijn om de functies te te bepalen. Achter de gebruiksvriendelijke interface en duidelijke navigatie van Uber zijn er bijvoorbeeld talloze verborgen processen die gebruikers verbinden met chauffeurs en beheerders, kaarten laden en bijwerken, de locatie van chauffeurs volgen en meldingen verzenden.

Bovendien is gegevensbescherming een cruciaal onderdeel van elk bedrijf geworden. tijdens de ontwikkeling moet er worden nagedacht over de naleving van gegevensprivacy en ervoor gezorgt worden dat zowel jij als de gebruikersgegevens veilig zijn na de lancering van de app.

Ten slotte moet je mogelijk integreren met andere systemen om de applicatie te laten werken. Hiervoor moeten in sommige gevallen API's worden gekocht of maatwerk worden gebouwd. Met andere woorden, als je een app bouwt die een groot aantal processen en integraties van derden nodig heeft, zullen de backend-ontwikkelingskosten stijgen.

Conclusie

De kosten van softwareontwikkeling zijn moeilijk te in te schatten, aangezien projecten behoorlijk groot en overweldigend kunnen zijn. Zonder een goede schatting ga je ongetwijfeld te veel uitgeven en zonder middelen komen te zitten. Gelukkig zijn er softwarebedrijven die je door deze uitdagende fase heen kunnen helpen en de software ontwikkelingskosten voor je kunnen berekenen. Neem contact op met ProfitFlow en maak gebruik van onze uitgebreide kennis en ervaring om een nauwkeurige inschatting te maken van de ontwikkelkosten voor jouw project.

Diego GMAIL-min.png

Direct contact opnemen? Bel dan met Diego Smits.

Contact

Bezoekadres Maagdenburgstraat 14 7421 ZC Deventer Nederland

Factuuradres Hoefsmid 3, 3263CC Oud-Beijerland Nederland

Support 068 295 26 82 Algemeen 057 024 40 57